Om gonorré

Gonorré är en sexuellt överförbar infektion som orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Smittan kan överföras vid både vaginala, orala och anala samlag. De senaste åren har antalet fall av gonorré gått upp kraftigt i Sverige, särskilt i gruppen män som har sex med män. Precis som vid andra könssjukdomar är det bästa sättet att skydda sig att använda kondom eller slicklapp vid samlag. Det är viktigt att behandla gonorré så snart som möjligt för att undvika komplikationer och vidare spridning. En obehandlad gonorréinfektion kan bland annat leda till nedsatt fertilitet hos både kvinnor och män. Den nedsatta fertiliteten uppstår till följd av inflammationer i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan, vilket kan hända när gonorrébakterier sprider sig i kroppen. Gonorré kan också öka risken för att smittas av HIV eller andra könssjukdomar eftersom infekterade slemhinnor är mer mottagliga för nya infektioner. Om du är gravid och misstänker att du har gonorré är det viktigt att ta ett prov. Gonorré kan nämligen överföras till barnet vid förlossningen och orsaka ögoninfektion.

  1. Både kvinnor och män kan ha gonorré utan att upptäcka det, eller med milda symptom.

    Några vanliga gonorrésymptom hos kvinnor är:

    • Smärta eller sveda vid urinering
    • Ökade flytningar
    • Blödningar mellan menstruationerna

    Några vanliga gonorrésymptom hos män är:

    • Sveda vid urinering
    • Vita, gula eller gröna flytningar från penis
    • Ömma och svullna testiklar

    Ovanligare symptom på gonorré är t ex feber, värk, svullnad i en stor led (exempelvis knäleden eller fotleden) och ont i nedre delen av magen.

    Symptomen brukar komma inom en vecka efter smittotillfället, men det kan ta längre tid. Du kan dock vara smittad utan att ha några besvär överhuvudtaget. Därför är det viktigt att provta dig vid misstänkt gonorré, t.ex. om du haft oskyddat sex.

  2. Gonorré överförs och smittar då slemhinnor kommer i kontakt med varandra, t.ex. när du har sex med någon vaginalt eller analt utan kondom. Sjukdomen överförs även via sperma och slidsekret, vilket gör att den kan överföras vid munsex eller på fingrar. Även ögonen kan infekteras med gonorré genom kontaktsmitta. Den kan däremot inte överföras när du använder samma toalettstol, handduk eller liknande som någon som är smittad.

  3. Gonorré behandlas med antibiotika, både tabletter och injektioner kan krävas pga. antibiotikaresistens. Ju snabbare behandlingen sätts in, desto lägre är risken för att drabbas av följdsjukdomar. Eftersom gonorré lyder under smittskyddslagen är behandlingen alltid gratis. 

    Ungefär två veckor efter din behandling lämnar du ett nytt prov för att försäkra dig om att infektionen är borta. Under behandlingstiden ska du inte ha sex, inte ens med preventivmedel som kondom eller slicklapp. Om ditt efterföljande prov visar sig vara negativt kan du börja ha sex som vanligt igen.

  4. I Sverige lyder gonorré under smittskyddslagen vilket innebär att du måste kontakta sjukvården för behandling och smittspårning om du lämnat ett positivt provsvar. När du varit hos läkaren meddelar den oss att sjukvården tar över ansvaret för smittspårning och behandling. Om vi inte får något sådant meddelande skickar vi två påminnelser till dig, en efter tre veckor och en efter fem veckor. Om vi efter sju veckor ännu inte fått meddelande från läkare, om att du behandlat dig, anmäls du till Smittskyddsenheten i det landsting som du tillhör (enligt 4 kap. 7 § SmL).

  5. Diagnosen ställs genom att göra ett gonorréprov där ett prov tas och analyseras i laboratorium. Exakt hur provet går till kan variera, men när du beställer Dynamic Codes självprovtagningskit för gonorré ingår tydliga instruktioner om hur provtagningen ska genomföras.

    Om det visar sig att ditt prov är positivt får du en remiss till en SESAM-, STD- eller STI-klinik eller motsvarande där du kan få hjälp med både behandling och smittspårning. Eftersom en odling måste göras för gonorré är det inte möjligt att få hjälp via digitala vårdcentraler.

    Det kan dock vara svårt att veta vilken könssjukdom du ska ta prov för eftersom de kan ha snarlika eller obefintliga symptom. Det är t.ex. inte enkelt att skilja på gonorré och klamydia. Därför har vi på Dynamic Code utvecklat ett självprovtagningskit för fyra könssjukdomar som gör att du kan ta prov för gonorré, klamydia, mykoplasma och trikomonas på samma gång.